Μια μικρή ασυνόδευτη προσφυγοπούλα ελπίδα

Κάθομαι εδώ και διαβάζω αυτό:
http://www.fnews.gr/sti-norvigia-oi-efivoi-zoun-san-prosfuges-gia-24-ores-mia-skliri-didaktiki-empeiria/
και σκέφτομαι αν είμαστε στην ίδια ήπειρο με τη Νορβηγία. Και αποφασίζω ότι , όχι, δεν είμαστε στην ίδια ήπειρο. Δεν είμαστε καν στον ίδιο πλανήτη.
Δεν αναφέρομαι στα τρόφιμα ή στα είδη πρώτης ανάγκης που συγκεντρώνουν οι διάφορες εθελοντικές, μη κυβερνητικές, οργανώσεις και στον βαθμό αλληλεγγύης ή ενσυναίσθησης που εκπέμπουν μέσα «στα πεδία των μαχών», όπου άνθρωποι πεινούν, κρυώνουν, φοβούνται, απελπίζονται, αρρωσταίνουν ή πεθαίνουν.
Δεν με απασχολούν αυτά, γιατί ενώ είναι πολλά για μια χώρα σαν τη σημερινή Ελλάδα, αφορούν το σήμερα. Αφορούν το τώρα και εκπορεύονται από όσους είναι ήδη ευαισθητοποιημένοι και ελάχιστους άλλους, οι οποίοι τυχαία και αυθόρμητα θα επηρεαστούν.
Η πολιτεία είναι ηχηρά απούσα από όλο το κεφάλαιο πρόσφυγες. Όλο το πλέγμα των προβλημάτων που ανακύπτουν καθημερινά στους πληθυσμούς που έρχονται και είναι:
ανάγκες/προβλήματα/ενημέρωση/μετακίνηση/ασφάλεια/υγεία/περίθαλψη/υγιεινή/τροφή/ένδυση/ψυχολογική στήριξη κλπ., κλπ.,
έχουν αναλάβει να το αντιμετωπίσουν/καλύψουν/ μη κυβερνητικές και άλλες οργανώσεις. Τον δε πληθυσμό της χώρας, τον «ενημερώνουν» τα πάσης φύσεως «ρεπορτάζ». Οι αναλύσεις των πολιτικών ή οι ανακοινώσεις των κομμάτων δεν προσφέρουν καμία σκέψη διαπαιδαγώγηση ή κατανόηση στον έλληνες πολίτες. Πολύ περισσότερο στους νέους ανθρώπους και τους εφήβους, που η σημερινή κατάσταση στη χώρα, τους δημιουργεί ήδη πολλά ψυχολογικά κλπ αδιέξοδα.
Οι αναλύσεις των πολιτικών επιστημόνων δεν φθάνουν πέρα από τα μάτια αυτών που ενδιαφέρονται να τις διαβάσουν.
Η πολιτεία έχει αφήσει την κοινωνία στον αυτόματο πιλότο χωρίς να δείχνει ότι την απασχολεί αλλά και χωρίς οι διανοούμενοι της χώρας να ζητούν κάτι άλλο.
Στη Νορβηγία πάλι σε μια χώρα σε άλλο πλανήτη από τον δικό μας,
Με εντυπωσιάζει πώς η πολιτεία, μέσα από την διοίκηση και τους οργανισμούς της, επιχειρεί/προσπαθεί/πειραματίζεται/αποτολμά/οικοδομεί/επενδύει/στοχεύει,
σε μια καλύτερη αγωγή/πολιτιστική διαπαιδαγώγηση/δημοκρατική νοοτροπία/ψυχική καλλιέργεια/ολόπλευρη ανάπτυξη/συναισθηματική ωρίμανση και εν τέλει, ανθρώπινη εξέλιξη, των εφήβων της, οι οποίοι θα αποτελέσουν τη συνέχεια, το αύριο του πολιτισμού της , το μέλλον της χώρας.
Κι εκεί που για άλλη μια φορά νοιώθω άσχημα για λογαριασμό όλης της Ελλάδας και ένοχη για όλα όσα δεν δίνουμε για να ανοίξουμε μια μικρή πορτούλα, στο μέλλον
Έρχεται ο δεκαεπτάχρονος,
Κουρασμένος, βαριεστημένος, πηγμένος και απελπισμένος, με ένα κεφάλι γεμάτο από Πλάτωνα και αρχικούς χρόνους και λατινικά και μου λέει ήσυχα ήσυχα:
-Σήμερα κάναμε μια βιωματική άσκηση στο μάθημα κοινωνιολογίας…
Να κάτι που με βγάζει από την κατήφεια και την μαυρίλα.
(γιατί τι νομίζετε ότι ζητάει ο άνθρωπος σε αυτή την έρημη χώρα; Με ένα ψίχουλο είναι ικανός να αρχίσει να κάνει όνειρα)
-Λοιπόν;
-Πήραμε τυχαία με κλήρο κάποιους ρόλους. Άλλος πρόσφυγας, άλλος άνεργος, άλλος στρατευμένος, άλλος ανάπηρος με καροτσάκι , άλλος γόνος προέδρου κόμματος που είναι στην κυβέρνηση, άλλος γυναίκα από αραβική χώρα κλπ.
Μετά η καθηγήτρια έκανε διάφορες ερωτήσεις, όποιος από τους ρόλους που υποδυόμασταν, μπορούσε να ανταποκριθεί, έκανε ένα βήμα μπροστά, όποιος αδυνατούσε έμενε πίσω.
Μετά σχολιάσαμε και μας ρώτησε γιατί δεν κοιτάξαμε ποιοι έχουν μείνει πίσω.
……………………………………………………………………………………………………………………………………………
Η αλήθεια είναι ,ότι αυτό ήταν ό, τι πιο ενδιαφέρον άκουσα φέτος ως γονιός σε όλη την τρίτη λυκείου!
Μπορεί να έγιναν κι άλλα και να μη τα άκουσα, δεν θέλω να αδικήσω κανέναν, αλλά μια τέτοια βιωματική άσκηση, μια τέτοια σκληρή και άσχημη εποχή, σε ένα σχολείο που ούτε πειραματικό είναι, ούτε πρότυπο, από μια καθηγήτρια ,που κατά πάσα πιθανότητα το επέλεξε και το έκανε, ενώ όλοι ζουν στον τρελό χορό των Πανελληνίων εξετάσεων, με έκανε να την θαυμάσω , αλλά κυρίως,
Με έκανε να σκεφτώ: «Μπορεί και να μην έχουμε αυτοκτονήσει εντελώς!»

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s